€156 млн. са получили от ЕК земеделците от България и още 4 държави

Това са най-силно засегнатите страни от повишения внос на култури от Украйна

23.01.2024 | 18:07 Редактор: Вяра Димова
€156 млн. са получили от ЕК земеделците от България и още 4 държави

Европейската комисия (ЕК) е подпомогнала европейските земеделци с над 2,5 млрд. евро през последните 10 години. Това става ясно от доклад на ЕК за извънредните мерки, насочени към земеделския сектор за справяне с кризи, публикуван днес.

Общо 156 млн. евро са отпуснати за земеделски стопани от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия – държавите най-силно засегнати от повишения внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна към държави от ЕС, граничещи с нея. Според доклада украинският внос е засегнал местните земеделци, като в някои региони на ЕС е довел до вътрешно свръхпредлагане, понижаване на цените на местно ниво и пренасищане на логистичните вериги.

Вследствие на това през април 2023 г. са отпуснати 56 млн. евро за подпомагане на най-засегнатите от украинския внос земеделски стопани в България, Полша и Румъния. През юни са отпуснати още 100 млн. евро, като средствата са насочени към България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Допусната е и допълнителна държавна помощ в размер на до 200% от европейската. 

През последното десетилетие земеделският сектор в ЕС преживя редица кризи, включително ефектите от пандемията от Ковид-19, войната в Украйна, болести по животните, значителни смущения на пазара и екстремни климатични явления. Това е оказало влияние на всички сектори на земеделието в Европейския съюз. 

От 1 януари 2014 г. до края на 2023 г. са наложени общо 63 извънредни мерки за подкрепа на земеделските стопани, засегнати от загуба на продукция, понижени цени, по-високи производствени разходи или прекъснати вериги на доставки.

Четете повече в Investor.bg.

Снимка: pixabay