Тайван свали рекорден брой китайски разузнавателни балони

Пет от тях са неутрализирани в западната част на острова

22.01.2024 | 13:15 Редактор: Толя Стоянова
Тайван свали рекорден брой китайски разузнавателни балони

Рекорден брой от шест китайски балона е бил засечен около Тайван, включително над острова, обяви тайванското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес. Пет от тях са свалени в западната част на острова около северния пристанищен град Цзилун, а още един е бил засечен западно от провинция Пинтун - в момент, в който е бил напът да облети архипелага, става ясно от публикувана от тайванското министерство на отбраната карта.

Министерството всекидневно публикува данни за военното присъствие на Китай около Тайван, като в този случай пояснява, че всички балони са били прехванати на височина от между 4,6 и 5,2 километра. Това е най-големият брой свалени балони, откакто министерството започна да публикува редовно данни за засечените китайски балони през декември, посочва АФП.

Китай смята острова за неразделна част от своята територия и се е зарекъл да го присъедини дори и със сила, ако е необходимо. През последните години Пекин засилва политическия и военния натиск над Тайван, като изпраща безпрецедентен брой военни кораби и самолети към островната територия.

През декември министерството на отбраната на Тайпе започна да информира за наличието на китайски балони около Тайван, като в четири от случаите те бяха засечени във въздушното пространство директно над архипелага, припомня БТА.

Балони бяха засечени след избора на Уилям Лай, който е против обединението, за президент на Тайван на 13 януари. След изборната му победа Китай обяви, че няма да позволи сепаратистки действия в Тайван, но засега не е изпращал голям брой военни сили в района.

Снимка: БГНЕС