Новоизбраният президент на Тайван ядоса Китай още с речта на победата

Решени сме да защитим Тайван от продължаващи заплахи и сплашване от страна на Китай, заяви Лай Цинде

13.01.2024 | 16:40 Редактор: Тодор Петров
Новоизбраният президент на Тайван ядоса Китай още с речта на победата

Кандидатът на управляващата партия в Тайван Лай Цинде спечели президентските избори в събота, а двамата му съперници признаха поражението си пред техни поддръжници.

При преброени 98% от избирателните секции на острова действащият вицепрезидент спечелил 40,25 от подадените бюлетини по данни на Централната избирателна комисия. Основният му опонент Хоу Юй е с 33,4 процента от преброените гласове.

Лай Цинде обеща да защитава самоуправляващия се остров от китайското "сплашване". 

"Решени сме да защитим Тайван от продължаващи заплахи и сплашване от страна на Китай", каза той в победната си реч, като същевременно обеща да поддържа мира и стабилността в Тайванския пролив. 

"Тайванският народ успешно се противопостави на усилията на външни сили да повлияят на тези избори", каза Лай в победната си реч. Той добави, че самоуправляващият се остров "ще застане от страната на демокрацията".

Европейският съюз приветства президентските избори в Тайван в събота и поздравява всички избиратели, които участваха в това демократично упражнение, се казва в изявление, без да се споменава новоизбраният президент, предаде БТА.

"ЕС остава загрижен за нарастващото напрежение в Тайванския пролив и се противопоставя на всеки едностранен опит за промяна на статуквото", се казва в изявлението на говорител на дипломатическия представител на ЕС Жозеп Борел. 

Пекин нарече фаворита Лай Цинде опасен "сепаратист" в дните преди гласуването, а в навечерието на вота министерството на отбраната му обеща да "смаже" всяко движение към независимост на Тайван.

Снимка: БГНЕС