Хутите удариха с ракета гръцки кораб в Червено море

Плавал е от Виетнам към Израел

16.01.2024 | 17:53 Редактор: Толя Стоянова
Хутите удариха с ракета гръцки кораб в Червено море

Празен гръцки товарен кораб, плаващ под малтийски флаг в северна посока в Червено море, беше ударен от ракета на 76 морски мили северозападно от йеменското пристанище "Салиф", съобщиха два източника от гръцкото министерство на корабоплаването и компанията за сигурност "Амбри", цитирани от Ройтерс. Щетите по плавателния съд са незначителни и няма пострадали.  Корабът за насипни товари "Заграфиа", който е с гръцка собственост, е плавал от Виетнам към Израел с екипаж от 24 души на борда. Той не е пренасял товар в момента на атаката, информира един от гръцките източници.

Британската компания за морска сигурност "Амбри" даде информация за нападението по-рано. Британската организация за търговско мореплаване (UKMTO) също информира, че е получила съобщение за инцидент на около 100 морски мили северозападно от Салиф.

Йеменското шиитско бунтовническо движение на хутите, известно като "Ансар Аллах" и подкрепяно от Иран, заплаши да разшири обсега на целите на нападенията си в Червено море, като започне да напада и кораби на САЩ в отговор на американските и британските удари по негови обекти в Йемен. Хутите засилиха нападенията си в Червено море като ответна реакция на израелските бомбардировки срещу Ивицата Газа, предаде БТА.

Гръцкият товарен кораб е бил видян да променя курса си по посока на пристанището. Нападенията на хутите срещу кораби в този район от ноември насам засегнаха международната търговия и разтревожиха водещите световни сили. Атаките нарушават веригите за доставки и предизвикват опасения, че световната инфлация ще бъде по-трудно овладяна.

Снимка: БГНЕС