Екстремни климатични явления по света: Лава изпепелява домове, екстремен студ в САЩ

В лятно Рио де Жанейро са загинала 11 души при наводнения

15.01.2024 | 14:01 Редактор: Елеонора Танева

Екстремни климатични явления по целия свят – Вулканът Рейкянес в Исландия мощно изригна и лавата му погълна къщи. Тежки наводнения причиниха смъртта на най-малко 11 души в Рио де Женейро. А в северните части на САЩ бяха измерени -56 градуса.

Мощното изригване на вулкана Рейкянес започна в неделя, когато се отвори пукнатина в земята на около 450 метра от града. След това се отвори и втора пукнатина в края на града. Лавата с 1200 градуса по Целзий започна да поглъща домовете на хората. 

"Чувството е странно. Да гледаш, сякаш на забавен кадър, как градът лека по-лека ще бъде унищожен", сподели местен жител.

По-голямата част от 4000-те жители на Гриндавик бяха евакуирани още на 11 ноември, месец и половина преди първото мощно изригване. Десетина жители, които се намираха в населеното място, вчера спешно бяха евакуирани.  

В лятно Рио де Жанейро пък бе обявено извънредно положение в резултат на тежки наводнения. Най-малко 11 души са загинали.

Проливните дъждове засегнаха северния район на мегаполиса. Те доведоха до наводняване на основните магистрали и парализираха работата на обществения наземен транспорт и метрото. По данни на спасителите причина за смъртта на хората са свлачища и токови удари от скъсани жици на градската електропреносна мрежа.

Екстремен студ скова северните американски щати. В щатите Монтана и Дакота живакът падна под -50 градуса по Целзий. Много под нулата са градусите в Айова, Небраска и Тексас, а снегът засипа дори по-топлите Северна Луизиана, Джорджия и Алабама.

Мразовитото време накара дори дивите животни да искат да влязат по-близо до камината.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС