Две къщи в град Гриндавик се запалиха след изригването на вулкана

Това беше петото вулканично изригване в островната страна за по-малко от три години

14.01.2024 | 22:29 Редактор: Толя Стоянова

Продължаващото вулканично изригване в югозападна Исландия достигна пристанището Гриндавик, където две къщи се запалиха според видеозаписи от камери за наблюдение. Няколко десетки жители, които се завърнаха в Гриндавик след предишно изригване, бяха спешно евакуирани през нощта в събота, часове преди началото на последното изригване. Самото изригване, което изпрати дим и лава, бе близо до исландското рибарско градче Гриндавик .

"В малко село като това ние сме като семейство, всички се познаваме като семейство, трагично е да се види това", каза местният жител Свейн Ари Гудьонсон пред АФП.

"Нереално е, все едно гледаш филм", добави 55-годишният мъж, който работи в риболовната индустрия.

Първото изригване започна в 8:00 сутринта, когато се отвори пукнатина в земята на около 450 метра от града. След това се отвори втора пукнатина около обяд в края на града, като тази лава погълна домовете. Струи светеща оранжева лава изтекоха и огромен облак дим се издигнаха на фона на тъмното небе.

Исландският президентът Гудни Йоханесон направи обръщение към нацията в 20:00 часа.

"Никакви животи не са в опасност, но инфраструктурата може да е под заплаха", написа той в платформата Х, добавяйки, че полетите на авиокомпаниите не са засегнати.

По-голямата част от 4000-те жители на Гриндавик бяха евакуирани като предпазна мярка на 11 ноември, след като учените казаха, че тунел от магма се измества под тях. Поредица от малки земетресения - понякога стотици на ден - създадоха големи пукнатини по пътища, домове и сгради. Малко след изригването на 18 декември на жителите беше разрешено да се върнат за кратки периоди. Те получиха разрешение да си върнат домовете за постоянно на 23 декември, но само няколко десетки избраха да го направят. Това беше петото вулканично изригване в островната страна за по-малко от три години. Последното се случи само преди седмици на 18 декември в същия регион, югозападно от столицата Рейкявик, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС