Новият външен министър на Франция: Украйна ще остане наш приоритет

Навлизаме в нова фаза на сътрудничество в областта на отбраната, заяви новият френски външен министър

13.01.2024 | 14:53 Редактор: Толя Стоянова
Новият външен министър на Франция: Украйна ще остане наш приоритет

Новият външен министър на Франция Стефан Сежурн поднови в Киев подкрепата на страната си за Украйна при първото си официално посещение в чужбина в събота, предаде АФП. Посещението идва в решаващ момент за Украйна, като съюзниците се борят да осигурят финансиране, докато някои се притесняват, че Киев може да бъде забравен на фона на нови конфликти в Близкия изток.

"Въпреки разрастващата се криза, Украйна е и ще остане приоритет на Франция. Русия се надява, че Украйна и нейните поддръжници ще се изморят. Ние няма да се поколебаем", каза Сежурн.

Франция подкрепя Киев както военно, така и дипломатически от началото на войната, но критиците казват, че може да направи повече. Сежурн говореше заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба, който похвали важното посещение на министъра веднага след назначаването му, въпреки руските удари по страната.

"Благодарен съм ви за смелостта, за това, че не се обърнахте обратно по пътя", каза Кулеба, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че са обсъдили по-нататъшните доставки на системи и ракети за защита на украинското небе, както и доставката на дронове за Украйна. Сежурн е на посещение, докато страната отблъсква поредното нападение от Русия, която изстреля 40 дрона и ракети през нощта.

"Русия продължава умишлено да насочва и нанася удари по гражданска инфраструктура в нарушение на международното право", каза Сежурн.

Украински официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, настояваха за повече противовъздушна отбрана, докато Русия укрепва своите оръжейни запаси и подновява въздушните нападения.

"Франция е предоставила артилерия и средства за противовъздушна отбрана на Украйна. Ние навлизаме в нова фаза на сътрудничество в областта на отбраната, целяща да засили капацитета на Украйна да произвежда оръжията, от които се нуждае на собствена земя", заяви Сежурн.

Снимка: БГНЕС