Мария Габриел и десетки дипломати осъдиха ракетите от КНДР за Русия

Те целят агресия срещу Украйна и са в грубо нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност, се посочва в изявление

11.01.2024 | 12:14 Редактор: Вяра Димова
Мария Габриел и десетки дипломати осъдиха ракетите от КНДР за Русия

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се присъедини заедно с още 46 министри на външните работи на сходномислещи държави и Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел към инициирано от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен изявление, осъждащо трансферите на балистични ракети от КНДР за Русия, които се използват в руската военна агресия срещу Украйна и са в грубо нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

В текста на изявлението е записано, че дипломатите осъждат по най-строг начин износа на (КНДР) и снабдяването на Русия с балистични ракети на КНДР, както и използването от Русия на тези ракети срещу Украйна на 30 декември 2023 г. и на 2 януари т.г.

"Трансферът на тези оръжия увеличава страданието на украинския народ, подпомага руската военна агресия и подкопава глобалния режим за неразпространение. Използването от Русия на севернокорейски балистични ракети в Украйна също така предоставя ценни технически и военни данни на КНДР. Дълбоко сме загрижени за отраженията върху сигурността, които това сътрудничество има в Европа, на Корейския полуостров, в Индо-тихоокеанския регион и по света", се казва в изявлението.

В документа се допълва, че правителствата на държавите, които подкрепят изявлението, застават заедно в решителна опозиция на оръжейните трансфери между КНДР и Русия. Дипломатите припомнят, че трансферът на балистични ракети, заедно с всякакви други оръжия и свързани материали, от КНДР за Русия грубо погазва множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които самата Русия е подкрепила.

"Следим отблизо какво предоставя Русия на КНДР в замяна на този износ на оръжия. Призоваваме КНДР и Русия да се придържат към съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и незабавно да преустановят всички дейности, които ги нарушават", е записано още в изявлението.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
Руси
преди 3 месеца
И Русия си има приятели, не само Украйна.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Аланищо
преди 3 месеца
Госпожо Алафранга, а за България кога ще се загрижите ? България защо въоръжава съюзника си Украйна,а? Защото да убиваш "правилните" е евроатлантическа ценност? България и на Германия помагаше в една война....И се обясняваше как "един войник не била пратила на Източния фронт", администрирайки историческите си земи, за да може най- боеспособните части на нашите съюзници да воюват срещу СССР. Ние само финансирахме, въоръжавахме и помагахме. Сега правим същото. Вие ще платите ли сметката? Сигнализирай за неуместен коментар