Северна Корея продава на Русия нов тип ракети?

Тестовете могат да започнат още този месец

11.01.2024 | 11:57 Редактор: Вяра Димова
Северна Корея продава на Русия нов тип ракети?

Северна Корея може да продаде на Русия нови типове тактически управляеми ракети в допълнение към предложените балистични ракети с малък обсег за използване от Москва във войната в Украйна. Това предупреди министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик, предава информационната агенция Yonhap.

По думите му военните на Пхенян може да тестват балистични ракети със среден обсег на твърдо гориво още този месец и може да изстреля ракета с голям обсег, за да ескалира допълнително така или иначе високото напрежение преди ключовите избори в Южна Корея и САЩ.

Шин поясни, че оръжейната система, представена от севернокорейските държавни медии по време на посещението на лидера Ким Чен Ун в завод за боеприпаси по-рано тази седмица, изглежда е балистична и е с малък обсег, но е способна да носи тактически ядрени оръжия, предаде "Фокус".

"Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег за първи път през април 2022 година. Това е нов тип оръжие с приблизителен обсег от 100-180 километра", поясни Шин.

Южнокорейското министерство на отбраната оцени севернокорейските ракети, монтирани на мобилни пускови установки, като балистични ракети с малък обсег, които са дълги около 5 метра и имат обсег на стрелба под 300 км.

Снимка: БГНЕС