"Ройтерс": Русия е атакувала Харков с ракета от Северна Корея

Има отклонения от стандартните ракети "Искандер", съобщиха от прокуратурата

06.01.2024 | 20:09 Редактор: Вяра Димова

Руските войски са използвали ракета, получена от Северна Корея, за да атакуват Харков миналия вторник, 2 януари. Прокуратурата на Харковска област предостави съответните доказателства, пише "Ройтерс". Според тях Русия е атакувала Украйна с ракети, доставени от Северна Корея, като показа фрагменти.

Старши съветник на президента Володимир Зеленски заяви в петък, че тази седмица Русия е ударила Украйна с ракети, доставени от Северна Корея, за първи път по време на инвазията си.

Дмитрий Чубенко, говорител на прокуратурата, заяви, че ракетата, една от няколкото, които удариха град Харков на 2 януари, визуално и технически се е различавала от руските модели.

"Методът на производство не е много модерен. Има отклонения от стандартните ракети "Искандер", които вече видяхме по време на ударите по Харков. Тази ракета е подобна на една от севернокорейските ракети", заяви Чубенко пред медиите, докато показваше останките.

По думите му ракетата е с малко по-голям диаметър от руската ракета "Искандер", а дюзата, вътрешните електрически намотки и задните ѝ части също са различни, предаде "Фокус".

Тази седмица Русия атакува Харков с няколко ракети, убивайки двама души и ранявайки над 60 в един от най-големите си ракетни и безпилотни удари от началото на мащабната война през февруари 2022 г. Северна Корея е под оръжейно ембарго на Организацията на обединените нации, откакто за първи път изпробва ядрена бомба през 2006 г.

Снимка: БГНЕС