Направил ли е Тръмп това скандално изказване за ЕС, САЩ и НАТО?

Разкритие от еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон

11.01.2024 | 09:48 Редактор: Деси Николова
Направил ли е Тръмп това скандално изказване за ЕС, САЩ и НАТО?

Според еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон през 2020 г., докато все още бил президент, Доналд Тръмп е заявил на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че САЩ никога няма да помогнат на Европа, ако тя бъде атакувана и ще напуснат НАТО, предаде Ройтерс.

"Трябва да разберете, че ако Европа бъде атакувана, ние никога няма да се притечем да ви помогнем и да ви подкрепим", е казал Тръмп, според Бретон, на среща на Световния икономически форум в Давос през януари 2020 г., на която присъствал и еврокомисарят.

Организацията на северноатлантическия договор "е мъртва и ние ще я напуснем, ще излезем от НАТО", казал още Тръмп според Бретон. "И между другото, вие ми дължите 400 милиарда долара, защото вие не платихте, вие германците, това, което трябваше да платите за отбрана", добавил Тръмп, информира БТА.

Тръмп е фаворит за номинацията на републиканците за изборите през ноември 2024 г, които според социологическите проучвания се очертава да бъдат силно оспорвана надпревара с настоящия президент демократ Джо Байдън. Агенция Ройтерс отбелязва, че предизборният щаб на Тръмп към момента не е отговорил на запитване за коментар.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
Чл.5
преди 3 месеца
Уважаеми сънародници, като горд гражданин на Евроатлантическа България, съм силно разочарован. Чл.5 беше, нали така? Гаранция -Франция, а? "НАТО ще ни пази от руската агресия"- каза " мисирката" по " Соро$ TV" .Как беше? " НАТО е България и България е НАТО"? Въоръжавайте Украйна, убивайте хора от " нецивилизования свят", защо така нареди посолството. НАТО ви пази, не се притеснявайте! Даже пратете офицери при хусите... Сигнализирай за неуместен коментар