България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ако републиканците искат Тръмп за кандидат за президент, няма начин това да бъде спряно

Има шанс Байдън да загуби по-младия си електорат, смята проф. Христофор Караджов

08.01.2024 | 08:40 Редактор: Деси Николова

2024 година можем да определим като година на важни избори. Избори за Европейски парламент, избори в САЩ, избори в Русия. Тези процеси оказват силно отражение и на родната политика. 

"Американските избори са от огромно значение за целия свят, няма защо да се лъжем, това е най-могъщата икономическа и военна сила в света. Белият дом е водещата сила в американската политика и американската власт, относно това как САЩ се държи към света и затова отношенията с България и поведението към нашия регион до голяма степен ще се определя от това кой е в Белия дом. Досега те бяха доста добре настроени към България", отбеляза професорът по журналистика в Калифорнийският университет Христофор Караджов в ефира на "България сутрин".

По негови думи към момента при републиканците и при демократите големите фаворити са Доналд Тръмп и Джо Байдън, респективно за двете партии. Тръмп бе обект на множество удари от различни щати, тъй като определяха действията му срещу властта преди 3 години като противозаконни и бяха направени опити той да бъде възпрепятстван от кандидатура на тези избори.

"Върховният съд ще поеме разглеждането на тези забрани, които два щата му наложиха да бъде в първичната бюлетина и най-вероятно ще отхвърли това, защото във Върховния съд на Съединените щати имат консервативно мнозинство. Най-вероятно това няма да мине, но дори да не бъде на първичната бюлетина това няма значение за самите избори, защото партиите определят сами как да избират кандидата си. Ако републиканците искат Тръмп да им бъде кандидат, както е ситуацията в момента, няма начин това да бъде спряно", поясни проф. Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него мандатът на Джо Байдън, който изтича в момента, е бил труден поради войните в световен мащаб, икономическите проблеми в множество държави и имиграционната криза, която е проблем от години в САЩ.

Друг фактор, който би повлиял при изборите в Америка, са различните нагласи на обществото в щатите към войната в Близкия изток. В щатите по-младото общество са пропалестински настроени, докато по-възрастното население подкрепя Израел. Според проф. Караджов има шанс Байдън да загуби по-младия си електорат поради факта, че той също подкрепя израелската страна на войната.

Гледайте целия разговор във видеото.