Германия призова за повече помощи към Украйна, Литва изпраща 200 млн. евро

Държавният глава на Украйна пристигна във Вилнюс по-рано през деня

10.01.2024 | 16:53 Редактор: Деси Николова
Германия призова за повече помощи към Украйна, Литва изпраща 200 млн. евро

Германският канцлер Олаф Шолц ще използва предстоящата среща на върха на ЕС през февруари като възможност да притисне европейските съюзници на Украйна да увеличат предоставяната военна помощ, съобщи "Политико", цитирайки анонимен германски служител.

Германия беше подложена на сериозна критика непосредствено след пълномащабната инвазия на Русия за бавния и прекалено предпазлив подход на страната към предоставянето на помощ на Украйна, имайки предвид статута ѝ на най-голямата икономика в ЕС. Оттогава тя значително увеличи военната си подкрепа за Украйна, превръщайки се във втория най-голям доставчик на военна помощ след САЩ.

"Колкото и важен да е германският принос, той няма да е достатъчен, за да гарантира сигурността на Украйна в дългосрочен план. Затова призовавам съюзниците в Европейския съюз да засилят усилията си по отношение на Украйна. Планираните доставки на оръжия за Украйна от повечето страни-членки на ЕС не са достатъчни", каза Шолц на пресконференция на 8 януари.

ЕС също така ще гласува пакета за финансова подкрепа от 50 милиарда евро за Украйна на срещата на върха на 1 февруари, която беше блокирана от Унгария през декември. Външният министър Дмитро Кулеба каза по-рано, че е уверен, че финансирането ще бъде одобрено, дори под друга форма с оглед съпротивата на Унгария.

На този фон правителството на Литва обяви одобри допълнителна подкрепа от 200 милиона евро, съобщи литовският президент Гитанас Науседа на съвместна пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски.

Държавният глава на Украйна пристигна във Вилнюс по-рано днес като първа стъпка от пътуването си до трите балтийски страни. Литва, Латвия и Естония са сред най-твърдите поддръжници на Киев срещу агресията на Москва, предаде БГНЕС.

Вилнюс обеща да продължи непрекъснатата си подкрепа за Украйна чрез сделки, финализирани миналата година, както и чрез нови, планирани за следващите месеци и години.

Литва обяви планове да оглави коалиция, подпомагаща Украйна в усилията за разминиране през юли 2023 г. Страната също така вече предостави обширна военна подкрепа, включително различни боеприпаси и ракети за противовъздушна отбрана NASAMS, и е домакин на завод за ремонт за танкове Leopard 2, повредени в Украйна.

Снимка: БГНЕС