Бомбардирани погрешка: Необучени руснаци и уморени пилоти атакуват села в Русия

Доклад на военните във Великобритания показва пропуски в руските атаки

10.01.2024 | 15:37 Редактор: Елеонора Танева
Бомбардирани погрешка: Необучени руснаци и уморени пилоти атакуват села в Русия

През изминалата седмица руската авиация два пъти случайно обстреля с въздушни боеприпаси свои и окупирани градове – инциденти, които може да се обяснят с недостатъчната подготовка на пилотите, става ясно от доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Twitter.

Военното ведомство в Москва потвърди, че на 2 януари един от самолетите на ВКС на страната е изстрелял боеприпас, в резултат на което са нанесени щети на девет жилищни сгради в Петропавловка във Воронежска област на Русия.

Вторият инцидент от 8 януари включва изстрелване на неуправляем боеприпас ФАБ-250 над контролирания от руснаците град Рубежное в Луганска област на Украйна. Ударът е потвърден от назначения от Москва ръководител на местната администрация. И двата инцидента са станали по време на бойни мисии на руски самолети, уточнява "Фокус".

Според британското разузнаване на 20 април 2023 г., руски самолет Су-34 също е извършил "аномално пускане на авиационни боеприпаси" над Белгород в Русия.

"Продължаващата склонност на Русия към инциденти с боеприпаси вероятно ще бъде изострена от неадекватно обучение и умора на екипажа, което води до лошо тактическо представяне по време на мисии“, обобщават военните на Лондон.

Снимка: БГНЕС