Студ и сняг блокираха Гърция, затвориха училища и пътища

Синоптиците прогнозират ниски още по-ниски температури в края на седмицата

10.01.2024 | 09:16 Редактор: Вяра Димова
Студ и сняг блокираха Гърция, затвориха училища и пътища

Студ, сняг и ниски температури сковаха Гърция. Новата вълна от лошо време създаде много проблеми в цялата страна. В Северна Гърция, в Ситония, Халкидики проливните дъждове предизвикаха свлачища. В районите извън Солун са необходими вериги за автомобилите - в селищата Асвестохори, Ексохи, Филиро и Хортиати, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Западна Македония също е в сняг. Проблеми има и в област Атика, в планината Парнита. Пътят остана затворен през нощта, с решение на "Пътна полиция", заради снеговалеж.  Училищата в повечето райони на Северна Гърция ще останат затворени, заради снега.

Влошаването на времето ще продължи и днес, а в събота вълната от лошо време ще доведе до още по-ниски температури и по-интензивен снеговалеж. Фериботите остават на пристанищата до второ нареждане в Пирея, Рафина, Лаврио, Аргосаронико и Крит.

Сняг има и в селата на област Евия. Днес, според гръцката метеорологична служба EMY, се очаква локална облачност с валежи на изток. Вероятно е да има спорадични бури в сутрешните часове в Додеканезите. Временно снеговалежи ще има в Тракия, в континенталните планини, във високите части на Крит, както и в полупланинските райони на префектура Магнезия.

Температурите в цялата страна ще се понижават. В северните и централните райони ще достигнат 5-7 градуса, в останалата част на континента и Йонийско - 10-12 градуса, на островите в Егейско море - 12-14 градуса. В сутрешните и вечерните часове на места в северната част на континента ще има слана.

Снимка: архив, БГНЕС