Новият премиер на Франция - първият открит гей на този пост, Макрон със силни думи

Той заменя Елизабет Борн

09.01.2024 | 17:44 Редактор: Искра Ангелова
Новият премиер на Франция - първият открит гей на този пост, Макрон със силни думи

Министърът на образованието Габриел Атал, който е известен като открит гей, беше назначен за министър-председател на Франция във вторник, само месеци преди европейските избори, с надеждата да установи нова ясна политическа линия след тежката политическа нестабилност, която подкопа популярността на президента Еманюел Макрон, пише Euractiv.

На 34 години Атал влиза в историята като най-младия премиер на Франция. Той заменя Елизабет Борн, която подаде оставка в понеделник.

Близък съюзник на Макрон от първия ден, той заемаше поста говорител на правителството по време на пандемията, издигайки се в йерархията до министър на публичните сметки, наблюдаващ пенсионната реформа, преди да стане министър на образованието през юли.

"Знам, че мога да разчитам на вашата енергия и ангажираност за изпълнение на превъоръжаването и регенерацията на политическите цели, които обявих в услуга както на нацията, така и на френския народ", публикува Макрон в социалната медийна платформа X, цитиран от "Фокус'.

От Елисейския дворец потвърдиха, че Атал е бил натоварен със задачата да предложи нов кабинет - очаква се да бъде разкрит през следващите няколко часа.

Номинацията на Атал следва няколко месеца на високо политическо напрежение, което доведе до приемането на два силно критикувани законодателни акта на фона на липсата на абсолютно мнозинство за партията на Макрон в Националното събрание. Пенсионната реформа, която повиши минималната законова възраст за пенсиониране от 62 на 64 години, беше източник на значителна конфронтация със синдикатите и улицата през първите три месеца на 2023 г.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
То
преди 3 месеца
Спокойно. И "нашият" ,избран от посолството, е такъв, но прикрит. Да не говорим за персоналния състав на Министерски съвет, Общинския съвет в София и г- н Кмета. Сексуалната ориентация очевидно е решаващ критерий, не компетентността. Поне по нашите географски ширини. Сигнализирай за неуместен коментар