Стотици евакуирани в Белгород, настаняват ги в приемни центрове

През последните 24 часа са получени 1300 молби за изпращане на деца от Белгород в училищни лагери извън града

08.01.2024 | 10:42 Редактор: Деси Николова
Стотици евакуирани в Белгород, настаняват ги в приемни центрове

300 жители вече са евакуирани от руския град Белгород, разположен близо до границата с Украйна и станал обект на няколко нападения от страна на киевските сили през последните дни, съобщи губернаторът на едноименната област Вячеслав Гладков, предаде АФП.

"Около 300 жители на Белгород, които решиха да бъдат временно евакуирани, сега се настаняват в приемни центрове в Стари Оскол, Губкин и Корочански район", по-далеч от границата, каза той във видео, публикувано в Telegram. Според Гладков "през последните 24 часа сме получили 1300 молби за изпращане на деца от Белгород в училищни лагери извън града, в други региони".

Губернаторът беше предложил на жителите, които желаят да се евакуират от град Белгород, който е обект на засилени украински бомбардировки, да го направят. Тази безпрецедентна мярка за голям град в Русия обаче е в противоречие с усилията на Кремъл, който през почти двете години на нападение срещу Украйна винаги се е опитвал да създаде впечатлението, че конфликтът не засяга пряко ежедневието и безопасността на руснаците.

Тази стратегия обаче беше разбита на 30 декември, когато при украинска атака в Белгород бяха убити 25 души - най-смъртоносният случай на цивилни жертви на руска земя от началото на настъплението на Москва срещу съседката ѝ на 24 февруари 2022 г. Оттогава украинските опити за нападение срещу Русия се умножиха, особено с използване на ракети.

Руското министерство на отбраната заяви, че е "прихванало" украинска въздушна ракета S-200 "над Белгородска област" в 07:00 ч. Вячеслав Гладков добави, че се е свързал с колегите си от Воронежка, Калужска, Тамбовска и Ярославска област, за да "помогнат".

"Всички те са готови да ни помогнат", каза той, цитиран от БГНЕС.

Накрая официалният представител заяви, че ще проведе "среща" след украинските бомбардировки на град Белгород в края на декември и началото на 2024 г.

В знак на нарастваща загриженост кметството на Белгород също така призова, за първи път от две години насам, жителите да обезопасят прозорците си, за да се "предпазят" от евентуални стъклени отломки при украинските удари. В този контекст регионалните власти отложиха началото на учебната година в Белгород и околностите му от 9 до 19 януари.

Снимка: БГНЕС