Местят жители на Белгород заради масирания украински обстрел

Ще бъдат транспортирани по-далеч от границата

05.01.2024 | 16:53 Редактор: Толя Стоянова
Местят жители на Белгород заради масирания украински обстрел

Руската Белгородска област, граничеща с Украйна, предложи да премести някои от жителите си на безопасно място, след като силите на Киев обстрелваха града с интензивен огън. Предложението дойде ден след като при обстрел бяха ранени най-малко двама души и бяха разрушени стъклата на някои сгради, което предизвика паника сред жителите, предаде АФП.

"Виждам няколко призива в социалните мрежи, в които хората пишат: "ние сме уплашени, помогнете ни да стигнем до безопасно място", заяви губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков.

"Разбира се, че ще го направим. Вече преместихме няколко семейства", добави той.

Гладков заяви, че жителите ще бъдат транспортирани до градовете Стари Оскол и Губкин, по-далеч от границата, където ще бъдат настанени в "комфортни условия".

"Ще останете там толкова дълго, колкото е необходимо. Ще се обърна към моите колеги, губернаторите на други области, да ни помогнат", добави той, но предупреди, че няма да има достатъчно временни жилища, за да се настанят всички.

Кметството на Белгород по-рано предупреди собствениците на жилища да обезопасят прозорците си с тиксо, за да се предпазят от взривните вълни. Кремъл се опитва да поддържа привидната нормалност на вътрешния фронт, но последните смъртоносни удари в Белгород доближиха реалността на конфликта до руснаците, предаде БГНЕС.

Град Белгород се намира на 30 км от Украйна и неведнъж е бил обстрелван от "безразборния" според Москва обстрел на киевските сили. Властите съобщиха, че при безпрецедентен украински удар в града са загинали 25 души - най-тежкото нападение срещу руски цивилни от началото на конфликта. Училищата в близост до украинската граница в региона удължиха зимната си ваканция поради заплахата от нападения.

Снимка: БГНЕС