Антонио Таяни призова за създаване на армия на ЕС

Ако искаме да бъдем миротворци в света, ни е необходима европейска армия, заяви италианският вицепремиер

07.01.2024 | 16:54 Редактор: Елеонора Танева
Антонио Таяни призова за създаване на армия на ЕС

Европейският съюз трябва да формира собствена обединена армия, която да играе роля в поддържането на мира, както и в предотвратяването на конфликти. Това е заявил вицепремиерът и външен министър на Италия Антонио Таяни при завръщането си от Париж, където присъства на погребението на бившия председател на Европейската комисия Жак Делор. В интервю за италианския La Stampa Антонио Таяни коментира възможните европейски реформи пред ЕС.

"За "Форца Италия" първата истинска реформа, която трябва да се направи, е тази, която предвижда европейска отбрана. Ако искаме да бъдем миротворци в света, ни е необходима европейска армия. А това е основна предпоставка за ефективна европейска външна политика. В свят с мощни играчи като Съединените щати, Китай, Индия и Русия, с кризи, вариращи от Близкия изток до Индийско-тихоокеанския регион, италианските, германските, френските или словенските граждани могат да бъдат защитени само от нещо, което вече съществува и се нарича Европейски съюз. Така че отбраната и общата армия трябва да станат конкретен факт. Това вече не може да се отлага. Националната съпротива срещу обединяването дори на тези "парчета суверенитет" винаги ще бъде силна, но ако останем разделени, винаги ще бъдем безпомощни врабчета в свят, в който летят орли"", заяви Таяни, цитиран от "Фокус".

Той коментира и дали  ЕС трябва да се готови за война.

"Не, ЕС, който е готов за поддържане на мира, наблюдение и възпиране. Способен да синтезира дори различни аргументи и интереси, но ангажиран да обединява сили бързо и конкретно. Способен да харчи по-добре и заедно. Ако не ускорим работата по този въпрос, наистина ще бъдем все по-често извън играта", добави италианският външен министър.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
И да се
преди 4 месеца