В Русия е Коледа, Путин празнува с жените и децата на убити в Украйна войници

Военните удари не спряха дори на празника

07.01.2024 | 14:15 Редактор: Вяра Димова

Днес е Коледа в Русия, Сърбия, Македония, Грузия, Черна гора, Северно Косово и Босна и Херцеговина. Рождество Христово по Юлианския календар или по т.нар. Стар стил се отбелязва и в манастирите на Света гора.

Президентът на Русия Владимир Путин празнува Коледа в домашната църква на резиденцията си Ново-Огарево край Москва. Държавният глава се срещна със семействата на загиналите в спецоперацията на Героите на Русия, като заедно присъстваха и на коледната служба.

"На този празник ви обещавам, че ние винаги ще ви подкрепяме, както и всички войници, които с оръжие в ръце защитават интересите на Русия. Поздравявам ви и ви пожелавам всичко най-добро", каза Путин.

Ракетните удари и обстрелите с дронове между Русия и Украйна не спират и на празника. В навечерието на Коледа украинските въоръжени сили удариха територията на градска болница в Донецк, има жертви и ранени сред пациентите. От своя страна Русия е изстреляла 28 дрона и 3 крилати ракети по украинската територия. Повечето са свалени от украинската противовъздушна отбрана.

А до миналата година Украйна също празнуваше Коледа на 7 януари. Държавата обаче реши да премине към съвременния религиозен календар, за да се разграничи от Русия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС