Европа се сбогува с Жак Делор, Денков ще присъства на прощалната церемония

"Бащата на еврото" почина на 27 декември

05.01.2024 | 07:15 Редактор: Искра Ангелова
Европа се сбогува с Жак Делор, Денков ще присъства на прощалната церемония

Европа се сбогува с Жак Делор. Прощалната церемония ще се състои в мемориалния комплекс "Дом на инвалидите" в Париж. В нея ще участва и българския премиер акад. Николай Денков.

"С тъга се разделяме с този виден европеец, който вдъхнови мнозина, включително и нас българите, да се стремим към постиженията и ценностите, заложени в общността на европейските нации. Неговата идея за обединен и проспериращ континент ще остане в сърцата и умовете на европейците и ще ни кара да пазим сътрудничеството и толерантността и да полагаме усилия за една по-добра и по-единна Европа", отбелязва премиерът акад. Николай Денков в съобщение на правителствената служба.

"Бащата на еврото" почина на 27 декември на 98-годишна възраст. Той бе начело на Европейската комисия от 1985 до 1995 г. и беше един от архитектите на обединена Европа.

В основата на това бе създаването на единния пазар, подписването на Шенгенските договори, създаването на Европейския икономически и валутен съюз. Президентът на Франция - Еманюел Макрон, също ще присъства на церемонията.

Снимка: БГНЕС