Надпревара с времето - расте броят на жертвите на земетресението в Япония, пътища са блокирани

Регистрираните вторичните трусове са над 155

02.01.2024 | 13:48 Редактор: Деси Николова

В Япония продължават операциите по издирването на оцелели след силното земетресение от 7,6, което удари страната в първия ден на новата година. Жертвите на труса вече са над 40.

В надпревара с времето продължават спасителните операции по издирване на оцелели след мощния трус, който разлюля централната част на Япония. 

При огледите с хеликоптер са били установени множество пожари, както и много щети по жилищни сгради и инфраструктурни обекти. Сред най-силно засегнатите е град Уаджима, който е близо до епицентъра на труса.

Жителите на крайбрежни райони се втурнаха да търсят спасение към по-високи места заради надигнали се приливни вълни, връхлетели западното крайбрежие на островната страна. Хиляди военнослужещи, пожарникари и полицаи от цялата страна са изпратени в най-засегнатия район на полуостров Ното в префектура Ишикава. Повредените или блокирани пътища затрудняват работата на спасителите. Спрени са влакове, фериботи и полети в района. 

Премиерът Фумио Кишида свика извънредна среща във връзка с бедствията. 

"Спасителните екипи много трудно достигат до северния край на полуостров Ното заради разрушените пътища. При огледите с хеликоптер са установени множество пожари, както и много щети по жилищни сгради и инфраструктурни обекти", каза премиерът на Япония.

В Централна Япония са били регистрирани общо 155 вторични труса, голяма част от които с магнитуд над 3. В префектура Ишикава около 33 000 домакинства продължават да са без ток, а температурите през нощта паднаха под нулата. Световни лидери изпращат послания на солидарност и съболезнования. САЩ и редица други държави обявиха готовност да предоставят помощ на Япония.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС