"Бягайте нависоко": Първите вълни цунами стигнаха бреговете на Япония

Над 20 са вторичните трусове с магнитуд над 4 по Рихтер

01.01.2024 | 14:07 Редактор: Елеонора Танева

Япония призова жителите да се "евакуират незабавно" след като земетресение с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер удари централната част на страната. Причината за евакуацията - опасност от цунами с очаквани вълни до 5 метра. Вече има информация, че първите вълни са достигнали бреговете. 

16 часа и 10 минути след началото на Новата година - трус от 7,6 по Рихтер разлюля Япония. Мигновенно властите издадоха предупреждение за опасност от цунами в крайбрежните райони на префектурите Ишикава, Ниигата и Тояма.

За крайбрежната зона Ното в Ишикава, предупреждението гласеше, че се очакват вълните да достигнат 16 фута или 5 метра. Задействана беше и системата за масово осведомяване. Японската обществената телевизия прекъсна програмата си с надпис "незабавна евакуация", водещите призоваваха жителите да бягат на високи места въпреки студа.

Над 20 са вторичните трусове с магнитуд над 4. Нанесени са щети по сгради и инфраструктура. Основни магистрали близо до епицентъра на труса са затворени. Повече от 36 000 домакинства са останали без електричество. 

Японските ядрени власти заявиха, че няма "никакъв риск от изтичане на радиоактивност от атомни електроцентрали". Правителственият говорител Йошимаса Хаяши предупреди жителите да се подготвят за нови земетресения.

Русия също издаде предупреждения за цунами в далекоизточните пристанищни градове Владивосток и Находка. 

През 2011 г. Япония беше ударена от земетресение с магнитуд 9,0, а последвалото цунами отне 18 000 живота, а други десетки хиляди бяха разселени. Щетите в ядрената централа във Фукушима, бяха определени като най-сериозната ядрена авария след Чернобил.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.