Съветът на ЕС реши: България става пълноправен член на Шенген по въздух и вода през март 2024 г.

Съветът се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници в Шенгенското пространство

30.12.2023 | 23:20 Редактор: Елеонора Танева
Съветът на ЕС реши: България става пълноправен член на Шенген по въздух и вода през март 2024 г.

От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Това гласува Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие на 30.12.2023 късно вечерта. По-рано през деня Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България.

В решението си Съветът се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници в Шенгенското пространство.

В съвместна тристранна декларация с Австрия бяха очертани и ангажиментите на България и Румъния за укрепване на функционирането на Шенген. Отделно и Европейската комисия (ЕК) със своя декларация пое ангажимент за подкрепа на България и Румъния в охраната на външните граници на ЕС. България ще получи значителна финансова подкрепа от Европейската комисия, както и оперативна и техническа помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (FRONTEX) по българо-турската и българо-сръбската граници.

Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС. Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Държавите членки на Шенгенското пространство, за които отпада контролът по вътрешните въздушни и морски граници от март 2024 г., са всички членки на Шенген - Белгия, Чешката република, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, съответно и Румъния.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
на кого му пука
преди 4 месеца
2
4 rate up comment rate down comment 0
ПОЗОР
преди 4 месеца
Изпълнението на Дъблинското споразумение означава, че ЩЕ приемаме бежанци, всеки влязал през България в ЕС, ни се зачислява! Позор и оставка на тези отпадъци!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 0
Ха
преди 4 месеца
Как може да сте толкова лъжливи? България не се била задължила да приема бежанци....Австриецът вчера какво каза- че трите страни са уговорили България и Румъния да приемат бежанци, особено от Сирия и Афганистан????? Вие,медиите на посолството, за глупави ли ни мислите? Прочетете какво писахте вчера. Чудя се, как е възможно такова колективно лакейство? Сигнализирай за неуместен коментар