На какви условия се съгласи България за споразумението с Австрия за "въздушен Шенген"

Документът е изпратен на испанското председателство на ЕС

30.12.2023 | 21:26 Редактор: Елеонора Танева
На какви условия се съгласи България за споразумението с Австрия за

В споразумението с Австрия за "въздушен Шенген" България се е съгласила на всички австрийски искания, съобщи австрийското Министерство на вътрешните работи. Документът е изпратен на испанското председателство на ЕС, се посочва в материал, публикуван днес следобед в електронното издание на ежедневника "Курир".

След разговорите между министрите на вътрешните работи в средата на декември за „въздушен Шенген“ с България и Румъния преговорите по обвързващия правен текст вече са финализирани, съобщи днес Министерството на вътрешните работи, цитирано от австрийския вестник.  

И трите австрийски условия са включени в правнообвързващия документ, а именно: увеличаване на броя на служителите на европейската служба за гранична охрана "Фронтекс“ в България и Румъния, както и отпускане на финансови средства от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници на тези държави; засилване на контрола по сухопътните граници и приемане в Румъния и България на търсещи убежище лица по-специално от Афганистан и Сирия, които се намират в Австрия, уточнява авторът на статията Йозеф Гебхард.

Съответният документ е изпратен на испанското председателство на ЕС в петък вечерта. Подчертава се, че сега от председателството и Комисията зависи правното прилагане на "въздушен Шенген", уточнява БТА.

Вестникът пояснява: "въздушен Шенген“ означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до Европа през терминалите за международни полети (от и към трети страни - бел. ред.). Както обикновено, паспортите ще бъдат проверявани на изхода за извеждане към самолета от авиокомпаниите с допълнителна подкрепа от австрийската и румънската или българската полиция. Най-ранната възможна дата за въвеждане на регламента ще бъде март 2024 г."

"В момента не се водят преговори за присъединяването на Румъния и България към Шенген и следователно няма дата", подчертават от министерството.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
2 rate up comment rate down comment 0
Отново лъжи
преди 3 месеца
Лъжете, че няма да приемаме бежанци, от ЕС за пореден път се подиграват с нас, рекламирате резила Денков и компания, а "сухопътен Шенген"- когато върба роди круши. Просто Киро даже лъже, че сме щели да имаме право на вето, при условие, че не се водим член и това с бежанците не било ново. Австрия опроверга лъжците още вчера, ама тоя си продължава да лъже.Това наистина ли е "успех"? Сигнализирай за неуместен коментар