Бурята "Герит" блокира влакове, хиляди хора са без ток в Шотландия и Англия

100 имота са били евакуирани през нощта

29.12.2023 | 09:40 Редактор: Толя Стоянова
Бурята

Бурята "Герит", която връхлетя Великобритания със силни ветрове, обилен сняг и дъжд, снощи нанесе щети на къщи, прекъсна движението на влакове и остави хиляди хора без електричество в Шотландия и части от Северна Англия, предаде Асошиейтед прес.

В някои крайбрежни райони на Шотландия на работници се наложи да се справят със скорост на вятъра от 128 км/ч, докато се опитваха да възстановят електрозахранването, което беше прекъснато, след като падащи клони и други отломки повредиха електропроводи. Около 14 хиляди домакинства останаха снощи без ток.

Полицията в Манчестър, Северозападна Англия, съобщи, че късно в сряда е получила многобройни съобщения за къщи, повредени от краткотрайно "локализирано торнадо". На снимки се виждат откъснати покриви на къщи и коли, разбити от паднали дървета, а жителите съобщават за отнесени градински навеси.

Местните власти съобщиха, че около 100 имота са били евакуирани през нощта

Бурята "Герит" предизвика и сериозни смущения в движението на влаковете в Шотландия, където пътуването по някои линии беше преустановено, докато служителите не извършат пълна проверка на мрежата.

Снегът блокира и някои пътища в Шотландия, предаде БТА.

Летище "Хийтроу", основният пътнически център във Великобритания, отмени 18 полета в сряда заради ограниченията на контрола на въздушното движение по вътрешните маршрути. Засегнати бяха също и полетите до европейски градове като Барселона и Берлин.

Снимка: БГНЕС