"Звярът от Изтока" се завръща със студ и сняг

Много части от Обединеното кралство може напълно да се окажат във фризера

28.12.2023 | 21:53 Редактор: Толя Стоянова

Водещ британски прогнозист казва, че има значително повишен риск от метеорологичния феномен, който причини завръщането на "Звяра от Изтока" през 2018 г. в Обединеното кралство на Новата година. Внезапното стратосферно затопляне (SSW) причинява рязко падане на температурите в Обединеното кралство и може да доведе до широко разпространен сняг.

Промените в полярния вихър карат студения въздух да се втурва надолу, въздействайки на струйния поток и потенциално създавайки блокиращ модел, който може да задържи снега и студа заключени на място за продължителен период от време, уточняват синоптиците от Meteo Balkans.

Прогнозистът на Exacta Weather Джеймс Мадън смята, че това бихме могли да видим през януари.

"Наскоро имаше някои доста добри до силни индикатори за голям SSW, който ще се случи през първата половина на януари, и ако нещата си дойдат на мястото, както се очаква след това, много части от Обединеното кралство може напълно да се окажат във фризера и да бъдат непрекъснато осеяни със снежни явления и тежки студове за продължителен период от края на януари и през февруари, включително много и в по-меките части на юг от страната", прогнозира синоптикът, цитиран от Фокус.

Снимка: БГНЕС