Казахстан махна талибаните от списъка на забранените организации в страната

Опитват се да установят дипломатически отношения?

29.12.2023 | 09:04 Редактор: Толя Стоянова
Казахстан махна талибаните от списъка на забранените организации в страната

Казахските власти решиха да изключат терористичното движение "Талибани" от списъка на забранените организации. Това съобщи официалният представител на Министерството на външните работи на страната Айбек Смадиаров. През 2005 г. Върховният съд на Казахстан включи талибаните в списъка на забранените терористични организации.

"Казахстан редовно преразглежда националния списък на забранените терористични организации, за да го актуализира", обясни Смадиаров в интервю за Казинформ. Решението за талибаните се основава на практиката на ООН.

"Според резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които са задължителни, талибаните не са в списъка на организациите, признати от Съвета за сигурност на ООН за терористични", каза Айбек Смадиаров, цитиран от БГНЕС.

Говорейки за развитието на дипломатическите контакти между Казахстан и талибаните, говорителят на Министерството на външните работи припомни, че талибаните управляваха Афганистан от 1996 до 2001 г., а през 2021 г. движението възстанови властта си в страната. Оттогава според Смадяров то се опитва да се реабилитира в очите на световната общност.

"Талибаните се опитват да установят дипломатически отношения с различни държави, включително с Казахстан. Те активно изграждат търговски отношения с най-близките си съседи", каза той.

Снимка: БГНЕС