Ким Чен Ун се готви усилено за война, ускорява ядрената програма

Военната ситуация на Корейския полуостров е станала екстремна, заяви севернокорейският лидер

28.12.2023 | 08:41 Редактор: Деси Николова
Ким Чен Ун се готви усилено за война, ускорява ядрената програма

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова своята партия да "ускори" подготовката за война, включително ядрената си програма, съобщиха държавните медии в четвъртък. Призивът му дойде само седмица след като Ким предупреди, че Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако бъде "провокиран" с ядрени оръжия.

Ким направи коментарите на текуща партийна среща в края на годината, където се очаква да разкрие ключови политически решения за 2024 г. Той поиска от партията "да ускори допълнително подготовката за война" във всички сектори, включително ядрени оръжия и гражданска защита, съобщи официалната Корейска централна новинарска агенция на Пхенян. Той също така подчерта, че "военната ситуация" на Корейския полуостров е станала "екстремна" поради "безпрецедентната" конфронтация с Вашингтон.

Сеул, Токио и Вашингтон засилиха сътрудничеството в областта на отбраната в лицето на рекордната поредица от оръжейни тестове от Пхенян тази година и наскоро активираха система за споделяне на данни в реално време за изстрелванията на севернокорейски ракети, припомни БГНЕС.

По-рано този месец американска атомна подводница пристигна в южнокорейския пристанищен град Пусан и Вашингтон изпрати своите бомбардировачи с голям обсег на учения със Сеул и Токио. Северът описа участието на стратегически активи на САЩ - като бомбардировачи B-52 - в съвместни учения на Корейския полуостров като "умишлени провокативни ходове на САЩ за ядрена война".

Тази година Пхенян успешно изстреля разузнавателен сателит, закрепи статута си на ядрена сила в своята конституция и изстреля най-модерната междуконтинентална балистична ракета (ICBM) в своя арсенал. По-рано тази седмица Ким определи 2023 г. като "година на голям обрат и голяма промяна", в която Пхенян видя "отварящи очите победи". Миналата седмица Агенцията за атомна енергия на ООН заяви, че вторият реактор в ядреното съоръжение Йонгбьон в Северна Корея изглежда функционира, като го нарече "достойно за дълбоко съжаление". 

Снимка: БГНЕС