Протестиращи в Сърбия готвят пътни блокади

Александър Вучич обяви, че няма да отмени резултатите от изборите

26.12.2023 | 13:43 Редактор: Елеонора Танева

И за тази вечер в Белград е обявен антиправителствен протест. Опозицията и граждани настояват за отмяна на вота за парламент и местна власт на 17 декември заради изборни, според тях, измами. За разлика от демонстрациите в неделя, снощи протестите преминаха мирно, но демонстрантите се заканиха на пътни блокади.

Докато Белград е завладян от гражданското недоволство, сръбският президент Александър Вучич обяви, че няма да отмени резултатите от изборите. 

"Няма предаване!" Ще го кажа отново: "Няма капитулация". Искате още веднъж: "Няма капитулация!", заяви Вучич.

След среща с руския посланик в Белград, Вучич обяви, че има безспорни доказателства, че подкрепата на антиправителствените протести идва от Запада. Сръбският министър-председател Ана Бърнабич изтъкна, че проверките са доказали, че няма фантомни избиратели в избирателните списъци. Тя призова за успокояване на ситуацията.

"Те са готови да направят всичко, за да дойдат нови хора на власт и са готови да унищожат страната си с подкрепата на чужденци и различни хейтъри от региона", коментира премиерът Ана Бърнабич.

Опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" твърди, че изборите в Белград са откраднати с гласовете на 40 000 души от Република Сръбска.

"Имаме сигнали за нередности от цяла Сърбия. Това са първите ни стъпки. Ако нямаме отговори от министерството, ще предприемем нови блокади в идните дни", каза протестиращият Никола Ристич.

Протестите в Белград продължават за девети пореден ден.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС