След масовите протести в Белград: Сърбия ще разследва за измами по време на изборите

Стотици хора протестират всеки ден пред избирателната комисия

23.12.2023 | 20:41 Редактор: Деси Николова
След масовите протести в Белград: Сърбия ще разследва за измами по време на изборите

Сръбските прокурори казаха в събота, че са поискали от полицията да събере доказателства относно обвиненията в измама по време на последните избори след международно недоволство заради предполагаеми нередности, предаде АФП.

Сърбия проведе парламентарни и местни избори на 17 декември, на които партията на президента Александър Вучич заяви, че е осигурила убедителна победа. Но изборите предизвикаха вълна от критики, след като екип от международни наблюдатели, включително представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), осъди поредица от "нередности", обхващащи "купуване на гласове" и "гласуване пълнеж на кутията".

Стотици хора протестират всеки ден пред избирателната комисия на Сърбия, няколко опозиционни депутати започнаха гладна стачка с искане за анулиране на резултатите от гласуването, засили се и международно осъждане. Германия определи докладваните обвинения като "неприемливи" за страна, която се надява да се присъедини към Европейския съюз, САЩ призоваха Белград да обърне внимание на "загрижеността" на наблюдателите на изборите, а ЕС каза, че "изборният процес в Сърбия изисква осезаемо подобрение и по-нататъшна реформа".

В събота сръбската прокуратура заяви, че е поискала от полицията да разследва няколко предполагаеми нередности, така че прокурорите да могат да определят дали има достатъчно доказателства за започване на официални дела. Съобщава се за множество случаи на предполагаеми нередности, включително "изборен подкуп" и "купуване на гласове", се казва в изявление на Висшата прокуратура в Белград. "(Ние) приложихме видеозапис на две жени, които говорят за предполагаемо предаване на пари от неизвестно лице, за да гласуват", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС. Други съобщени нередности включват предполагаеми фалшиви бюлетини, намерени в избирателните урни в столицата Белград, казва се още в съобщението. 

Партията на един от гладуващите депутати, Мариника Тепич от "Сърбия срещу насилието", която не е яла от понеделник, заяви, че здравето ѝ е "в опасност" и трябва да получава ежедневни инфузии.

"Въпреки всичко това тя не се отказва и остава решена да се бори докрай за анулиране на брутално откраднатите избори", се казва в изявление на Партията на свободата и справедливостта на Тепич. Макар пороя от критики, президентът на Сърбия остана непокорен и тази седмица заяви, че "ще защитим изборната воля на народа и в това няма съмнение". 

Снимка: БГНЕС