Има ранени и арестувани при протестите в Сърбия, Кремъл обяви, че няма да се меси

По обяд граждани блокираха центъра на Белград

25.12.2023 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Хиляди сърби се събраха в центъра на Белград и днес - осми пореден ден на антиправителствени протести с искане да се анулират резултатите от последните избори и да се насрочат нови. В късните часове вчера се стигна до безредици - протестиращите се опитаха да нахлуят в кметството, където се помещава местната избирателна комисия. Полицията използва сълзотворен газ и палки – има десетки арестувани.

Антиправителствените протести в Белград ескалират. След тежките безредици снощи, при които има десетки арестувани и ранени, включително и полици, още по обяд днес граждани и представители на опозицията отново блокираха центъра на сръбската столица.

Протестиращите настояват двойният вот – за местна и парламентарна власт от 17 декември, да бъде отменен. Опозицията твърди, че резултатите са фалшифицирани. От надзорната комисия за предизборната кампания на "Скупщината" обаче оцениха изборите на всички нива като редовни.

Президентът Александър Вучич заяви, че няма да отмени вота и няма да позволи бунт в Сърбия, подобен на "Майдана" в Украйна. Сръбският президент е сигурен, че опозицията организира протестите, които обаче се стимулират отвън.

"Не се притеснявайте, сърби! Въпреки драматичните събития, ние обичаме нашата страна, нашия град и не сме като другите, които чупят прозорците ни и рушат дома ни. Не се притеснявайте, няма да има революция, нищо от това няма да проработи за тях", каза Вучич.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не се е месила и няма да се меси във вътрешните работи в партньорска Сърбия.

"Опитите на колективния Запад да дестабилизира ситуацията в страната са очевидни", каза от своя страна говорителката на външното министерство Мария Захарова.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС