Безсънна нощ в Белград: Протестиращи опитаха да нахлуят в сръбския парламент

Настояха за нови избори, Вучич опита да успокои хората

25.12.2023 | 14:21 Редактор: Вяра Димова

Хиляди сърби се събраха в центъра на Белград на антиправителствен протест с искане да се анулират последните изборни резултати и да се насрочат нови избори. След поражението на изборите миналата неделя, прозападната коалиция "Сърбия срещу насилието" изпълни обещанието си като мобилизира хиляди за голям протест по улиците на сръбската столица.

Протестиращите се опитаха да нахлуят в кметството, където се помещава местната избирателна комисия. Демонстранти се покатериха по стените на сградата и счупиха някои от прозорците ѝ. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ, за да овладеят безредиците.

Президентът на Сърбия Александър Вучич от своя страна твърди, че изборите са били честни и заяви, че няма да позволи бунт в Сърбия, подобен на "Майдана" в Украйна, както и че няма да има касиране на вота.

"Не се притеснявайте, сърби! Въпреки драматичните събития, ние обичаме нашата страна, нашия град и не сме като другите, които чупят прозорците ни и рушат дома ни. Не се притеснявайте, няма да има революция, нищо от това няма да проработи за тях", каза Вучич.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Работническо дело
преди 4 месеца
и там имало умновресливи! Сигнализирай за неуместен коментар