Съдът на САЩ отказва да ускори делото за имунитета на Доналд Тръмп

Сега то трябва да премине през процедура по обжалване

22.12.2023 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Съдът на САЩ отказва да ускори делото за имунитета на Доналд Тръмп

Върховният съд на САЩ засега отказва да реши дали Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване за предполагаем опит да осуети изборите през 2020 г., предаде ВВС. Усилията на Тръмп да отложи процеса си изглеждат успешни, тъй като сега делото трябва да премине през процедура по обжалване.

Специалният прокурор Джак Смит помоли съда да разгледа делото по ускорен механизъм. По-рано тази година Тръмп беше обвинен в подривна дейност по време на избори. Съдът не обясни решението си, като вместо това издаде неподписана заповед, в която се посочва, че решението "се отхвърля". Решението е неуспех за Смит, който беше поискал от Върховния съд да се намеси по-рано от страх, че процесът на обжалване може да забави началото на процеса срещу Тръмп, който трябваше да започне на 4 март във Вашингтон.

Смит разследва предполагаемите опити на Тръмп да подмени изборите, довели до бунтовете в Капитолия на 6 януари, предаде "Фокус".

Окръжният съдия Таня Чуткан е спряла делото, докато Тръмп обжалва. Той твърди, че е освободен от наказателно преследване, тъй като е действал в официалното си качество на президент преди и по време на бунтовете. Смит твърди пред Върховния съд в съдебни документи, че делото представя "фундаментален въпрос в сърцето на американската демокрация: дали предишен президент има абсолютен имунитет" срещу преследване за федерални престъпления, за които се твърди, че са извършени, докато е бил в Белия дом.

Решението означава, че Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия ще трябва да се произнесе по делото, преди то да бъде обжалвано пред Върховния съд, където се очаква евентуално да бъде разгледано.

Снимка: БГНЕС