Още щати ще последват Колорадо, искат да отстранят Тръмп от играта

Той няма да може да участва на първичните избори за номинацията на Републиканската партия

20.12.2023 | 11:09 Редактор: Тодор Петров
Още щати ще последват Колорадо, искат да отстранят Тръмп от играта

Върховният съд на Колорадо реши, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е изгубил правото си да заема длъжността заради ролята му в бунтовете във Вашингтон на 6 януари 2021 година. Тогава негови привърженици, които не признават изборната победа на Джо Байдън, щурмуваха Капитолия. 

Заради решението Тръмп няма да може да участва на първичните избори за номинацията на Републиканската партия, които ще се проведат в началото на 2024 година, както и на президентските избори на 5 ноември. Решението е взето с 4 гласа "за" срещу 3 "против".

Наблюдателите смятат Коларадо за щат, който със сигурност ще бъде спечелен от демократите, но има вероятност и други щати да последват примера му. В страната са подадени десетки искове за дисквалификация на Тръмп по силата на раздел 3 от 14-ата поправка. Той забранява на всеки, който е положил клетва да защитава Конституцията, а след това е "участвал във въстание или бунт" срещу нея, да заема висок държавен пост.

Говорител на Тръмп нарече решението в Колорадо "недемократично" и обеща да обжалва пред Върховния съд на САЩ, в който консервативните съдии имат мнозинство. Според властите в Колорадо окончателно решение трябва да бъде взето до 5 януари, когато щатът трябва да започне да печата бюлетини за изборите, пише DW.

Снимка: БГНЕС