Конфискуваха 4000 живи амазонски костенурки на летище в Перу

Сред влечугите има и застрашени от изчезване видове

21.12.2023 | 22:20 Редактор: Толя Стоянова
Конфискуваха 4000 живи амазонски костенурки на летище в Перу

Перуанските власти са конфискували около 4 000 костенурки с произход от Амазония на главното международно летище в страната, съобщи Националната служба за дивата природа. Службата е задържала "пратка живи костенурки на летище "Хорхе Чавес", които са щели да бъдат изнесени за Индонезия", предаде АФП.

Сред влечугите имало бебета костенурки Арау - най-голямата речна костенурка в Южна Америка - и жълтопепелява речна костенурка, които били открити в малки прозрачни пластмасови контейнери в картонени кутии. И двете костенурки са включени в Приложение II на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), което изисква проследяване и регулиране на търговията, информира БГНЕС.

Международният съюз за защита на природата посочва жълтопетнистата речна костенурка, втората по големина сладководна костенурка в Амазония, като застрашена от изчезване. По данни на Интерпол черният пазар на незаконни продукти от дивата природа е на стойност до 20 млрд. долара годишно и тласка много видове към ръба на изчезването. CITES твърди, че костенурките са една от най-застрашените групи животни в света.

Снимка: БГНЕС