Без избор: Историческо решение на ЕП за мигрантите - затягат правилата за разселване

Тези, които не отговарят на изискванията за закрила, ще бъдат връщани още на границата

20.12.2023 | 19:32 Редактор: Елеонора Танева

Според новия пакт за миграцията и убежището, страните, които нямат външни за съюза граници, ще могат да избират между приемането на бежанци или плащането на суми към общ фонд. При проверките ще се прави разлика между нуждаещи се от международна закрила и други лица. Хората, които имат малък шанс да бъдат одобрени за убежище, могат да бъдат спирани и задържани на границата. Денят, в който има споразумение за миграцията, ще остане в историята, коментира председателят на Европейския парламент.

"Наясно сме, че няма перфектно решение, не е перфектно и постигнатото споразумение и то не решава всички проблеми, но е подобрение на досегашното законодателство. Може да се очаква, че новите правила ще доведат до отпадането на възобновените гранични проверки между някои от държавите в Шенген", заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас уточни, че новите правила се очаква да влязат в сила догодина и ще има задължителни проверки за всички, които влизат в Евросъюза. На по-късен етап се предвижда тези, които не отговарят на изискванията за закрила, да преминават бързи процедури още на границата и незабавно да бъдат връщани.

Общо 25 са страните, от които предимно идват мигрантите.

С тези държави ЕС работи за сключването на споразумения за обратен прием на хора без право на убежище. Правозащитници изразиха опасения, че новата система ще създаде нещо като лагери по границите на Евросъюза. Но редица държави, предимно средиземноморски, също и Нидерландия, приветстваха пакта. А Еврокомисията го оцени като важен пробив към развитието на обща система за управление на миграцията.

"Приветствам навременното политическо споразумение, постигнато от парламента и Съвета по основните елементи на Новия пакт за миграцията и убежището. Нашата цел беше да намерим справедлив и прагматичен подход за съвместно управление на миграцията в ЕС. Това е решаваща стъпка, за да се гарантира, че Европа разполага с инструментите за управление на миграцията", коментира председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

На този фон френският парламент прие нов закон, с който затегна правилата за имиграцията. Предвиждат се по-лесно експулсиране при престъпно поведение и радикални възгледи, както и по-строг контрол върху социалните помощи. Гърция, пък , облекчи престоя на нелегалните преселници с нов закон. Те дори ще получават правото да работят. Страната се нуждае от около 30 хиляди мигранти, които да се трудят в селското стопанство.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялокв.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 4 месеца
Защо емигрантите не работят,след кото не искат,вън от Европа,това е решението,друго няма. Сигнализирай за неуместен коментар