Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ръстът на непридружените деца бежанци у нас е близо 400%

Това е огромно предизвикателство за България, заяви Иван Шаренков

19.12.2023 | 20:25 Редактор: Деси Николова

Ръстът на непридружените деца бежанци у нас е близо 400% като през 2020 година в страната са дошли около 4000 такива деца, сочат данни. Това се оказва, че е прецедент, заради който трябва да бъдат взети сериозни мерки.

"Ние към момента не можем да кажем дали те са жертва на трафик във всичките му възможни форми - трудова експлоатация, сексуална експлоатация, донорство или те са просто обект на така наречената контрабанда на хора, но и в двата случая трябва да кажем, че някой печели от тази престъпна дейност, но ние не знаем каква част от тези деца с каква цел влизат на наша територия и се извеждат от нея", заяви правният консултант по миграционните въпроси Иван Шаренков в предаването "Директно".

Той отбеляза, че това е огромно предизвикателство за България и поясни, че над 90% от непридружените деца са от Афганистан, а 98% от тях са момчета.

По думите на Шаренков е изключително важно да се работи за координирана съвместна дейност от страна на институциите, за да се грижат за тези деца.

Въпреки това той смята, че влизането на България в Шенген няма да повлияе в негативен аспект на страната.

"Шенгенският принцип за охрана и контрол на външните граници, въвежда споделената отговорност. Държавите, които нямат външни граници, трябва да подкрепят страните, които имат такива и още повече държави като България, които са подложени на висок интензитет на миграционен натиск. При увеличен миграционен натиск ние трябва да имаме гарантираната подкрепа на всички държави членки и най-вече от тези, които нямат такава външна граница. Странно звучат въвеждането на други критерии и изисквания към България. Тях ги няма в шенгенските критерии за влизане на държавите членки", каза Шаренков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че от 2011 година насам всички проверки за техническата готовност на България за Шенген са позитивни.

Гледайте целия разговор във видеото.