Затвориха Акропола заради стачка на пазачите на археологически паметници

Сред причините - търгът за издаване на билети, контролът и анулирането на входа

19.12.2023 | 12:17 Редактор: Деси Николова
Затвориха Акропола заради стачка на пазачите на археологически паметници

Акрополът в Атина е затворен заради стачка на пазачите на археологически паметници. Причината за стачката е търгът за издаване на билети, както и контролът и анулирането на входа. Съюзът на пазачите на археологически паметници (PEFFA) обяви 24-часова предупредителна стачка за днес на археологическия обект на Акропола и по този начин достъпът на посетителите няма да бъде възможен.

Както се казва в изявлението им, "политическото ръководство на Министерството на културата и Организацията за управление и развитие на културните ресурси пристъпва към провеждане на търг за издаване на билети за археологическия обект Акропол, както и за контрол на влизането и анулиране на билети за влизане в паметника", предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Горепосочените задачи, досега принадлежат на постоянния и временния персонал на охраната. Това изненадващо действие на Министерството на културата и туризма представлява явно прехвърляне на публични приходи към частни лица, без да има ясна причина и сериозна обосновка защо са решили да предоставят на частна компания, за значителната сума от 2 млн. евро за периода 2024-2025 г., услугите по електронно издаване на билети", подчертават археологическите охранители.

Междувременно генералният съвет на Общогръцката федерация на служителите на (YPPO) реши да подкрепи стачната мобилизация на PEFFA, като същевременно спира работата на услугите на Атика. В съобщението си Обединената асоциация споделя и писмо, подписано от 73 "работници на археологическия обект на Акропола по въпроса за приватизацията на продажба на билети и контрол на потока от посетители".

Асоциацията на гръцките археолози (SEA) "изразява категоричното си противопоставяне на намерението на Министерството на туризма и културата да приватизира издаването и контрола на билети до Акропола, най-важният археологически обект в страната, както по отношение на важността, така и по отношение на приходите. Обявеният от Министерството на културата и туризма  международен търг с предмет "Предоставяне на услуги за експлоатация на системата за издаване и анулиране на електронни билети, рецепция и обслужване на посетителите“ в Акропола на стойност 1 696 320,00 евро (без ДДС) за 12 месеца е безпрецедентна и нечувана енергия", се  подчертава в изявлението. 

Снимка: БГНЕС