Американска атомна подводница акостира край бреговете на Южна Корея

USS Missouri е навлязла в ключовата военноморска база, разположена на 320км югоизточно от Сеул

17.12.2023 | 11:05 Редактор: Вяра Димова
Американска атомна подводница акостира край бреговете на Южна Корея

Американска атомна подводница акостира в южнокорейския пристанищен град Пусан на фона на плановете на Северна Корея да изстреля междуконтинентална балистична ракета този месец, съобщи агенция Yonhap. Според военноморските сили на Южна Корея бойната подводница USS Missouri (SSN-780) от клас "Вирджиния" е навлязла в ключовата военноморска база, разположена на 320 километра югоизточно от Сеул.

"С разполагането на американския военен кораб планираме да засилим военноморския обмен и сътрудничеството със Съединените щати, както и да укрепим нашата обща отбранителна позиция", се посочва в съобщение на Министерството на отбраната на Южна Корея.

Пристигането на военния кораб идва, след като Южна Корея и Съединените щати проведоха втора среща на консултативна група за ядрено възпиране във Вашингтон, предаде "Фокус".

Съединените щати и Южна Корея работят върху съвместна стратегия за ядрена отбрана, която ще позволи създаването на интегрирана система за възпиране на ядрените оръжия на Северна Корея до средата на следващата година.

Снимка: архив, БГНЕС