ЕС ще преведе на Полша €5 млрд. до края на годината

Парите са част от по-голям транш, който беше спрян

15.12.2023 | 16:02 Редактор: Толя Стоянова
ЕС ще преведе на Полша €5 млрд. до края на годината

Европейският съюз ще преведе на Полша до края на годината първите 5 милиарда евро, които бяха замразени заради отстъплението от демокрацията при предишното правителство. Това съобщиха новият полски премиер Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Асошиейтед прес.

Парите са част от по-голям транш, който беше спрян заради закони, приети от предишното национално консервативно правителство, които намалиха независимостта на съдиите - нещо, което ЕС счита за нарушение на демократичното разделение на властите.

Полският премиер Доналд Туск заяви, че 5 млрд. евро пристигат символично навреме за Коледа. Парите имат за цел да помогнат на държавите от ЕС да се възстановят от енергийната криза, последвала руското нахлуване в Украйна миналата година, и да намалят зависимостта си от руските изкопаеми горива.

Парите ще започнат да постъпват благодарение на обещанията на правителството на Туск да възстанови върховенството на закона, но преди да бъдат освободени всички, трябва да бъдат предприети още стъпки.

"Знаем, че върховенството на закона е много важно. Става дума за нашето място в Европа. Става дума за общите ни ценности", каза Туск.

Той добави, че полските адвокати, прокурори, съдии и граждани "никога не са се съгласявали Полша да бъде без върховенство на закона. И всеки, в рамките на своите възможности, се е опитвал да се справи с този въпрос".

След срещата си с Туск в Брюксел председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази своето задоволство от това, че новото правителство във Варшава поставя върховенството на закона на първо място в програмата си, информира Ройтерс. 

Освен тези 5 млрд. евро Полша е направила заявка за получаване на още 7 млрд. евро.

При обявяването на първия трансфер - който идва в рамките на програма на ЕС за подпомагане на енергийния преход от изкопаеми горива и е освободен от обичайните условия на блока за върховенство на закона по отношение на помощите  - Фон дер Лайен заяви, че повече пари ще бъдат предоставени, когато Полша възстанови независима съдебна система.

"Ще трябва да наваксаме изгубеното време", каза тя.

Общият размер на средствата, предвидени за Полша във фондовете за възстановяване след Ковид и програмата за енергиен преход е 59,8 милиарда евро, припомни БТА.

Снимка: БГНЕС