Спецобирджии от Неапол вилнеят в райските кътчета на Европа

Дегизират се като туристи и пътуват с фалшиви документи

15.12.2023 | 10:26 Редактор: Искра Ангелова
Спецобирджии от Неапол вилнеят в райските кътчета на Европа

Седемдесет обирджии, специализирани в кражбите на култовите часовници "Ролекс" от китките на техни притежатели, потеглят всяка седмица от Неапол към Европа - бие тревога полицейският шеф от Неапол Алфредо Фаброчини.

Групирани в банди от 5-6 души, обирджиите обикновено се насочвали към туристически райски кътчета, където прескъпите часовници се носели доста небрежно. В Испания такива дестинации били Ибиса и другите Балеарски острови, в Гърция - остров Миконос, после Френската Ривиера, Швейцария с нейните баровски зимни курорти.

Крадците правели набези и в големи столици като Виена, където през август двама 40-годишни неаполитанци проследили предприемач от ресторант до дома му и преди той да влезе в него му отмъкнали часовник на стойност 120 000 евро.

При пътуванията си в чужбина крадците винаги се дегизирали като туристи, пътували с фалшиви документи, като най-често се придвижвали с взети под наем автомобили или с такива с фалшиви регистрационни номера. Обикновено основната група била предхождана от "сигналист" със задача да идентифицира целта в комбина с местен "базов ятак". Другата важна фигура в набезите бил "постът", който в деня на обира контролирал от възлови кръстовища трасето и територията на акцията. Накрая в нея се включвали “изпълнителите” - най-малко двама души, понякога трима и по-рядко четирима. Те издебвали набелязаната жертва в момент, когато е сама, спирали я под някакъв предлог и задигали часовника от ръката, стремейки се да избягват насилието, но само за да не повредят плячката, съобщава "Труд".

След “удара” групата се прибирала у дома, а откраднатата стока задължително тръгвала по свой собствен път. Тоест часовниците били поверявани на "мулета" - винаги жени, които си тръгвали от мястото на обира с добре скрит пакет с часовник за десетки хиляди евро. Отнасяли го в един от трите неаполитански квартала с висока наситеност на всевъзможни трафици, където предавали плячката на “свои” търговци. В замяна получавали парите за крадците и им ги отнасяли.

Снимка: Pixabay