"Най-лошите от всички времена": Хуманитарните кризи ще растат, хора ще напускат домовете си

300 млн. души се нуждаят от помощ

14.12.2023 | 13:20 Редактор: Вяра Димова

Климатичните промени, задълбочаването на въоръжените конфликти, растящото дългово бреме и свиването на международната подкрепа ще ускорят хуманитарните кризи в света през 2024 г., сочат данни на Международния комитет за спасение (IRC), цитирани от Ройтерс. В доклада си за извънредните събития, които трябва да бъдат наблюдавани през 2024 г., базираната в Ню Йорк организация посочва 20 страни, главно в Африка, които са изложени на най-голяма опасност от задълбочаване на хуманитарното положение догодина.

Докладът е публикуван, след като броят на хората, нуждаещи се от хуманитарна помощ тази година, нарасна до 300 млн. души, а хората, принудени да напуснат дома си, се увеличиха до 110 млн. души.

"Това са най-лошите от всички времена", коментира ръководителят на IRC Дейвид Милибанд в комюнике и призова за повече внимание върху приспособяването към климата, засилване на ролята на жените, банкиране на принципа "хората на първо място", подкрепа за принудително напусналите домовете си хора и действия за ограничаване на безнаказаността.

Судан е на първо място в списъка на IRC с извънредни ситуации, които трябва да бъдат наблюдавани, следван от окупираните палестински територии и Южен Судан.

След тях са девет страни от Субсахарска Африка, Мианмар и Афганистан в Азия, Сирия, Ливан и Йемен в Близкия изток, Украйна в Европа, Еквадор в Южна Америка и Хаити в Карибския регион. Тези 20 територии съставляват около 10% от населението на света, но в същото време 86% от хуманитарните нужди в световен план, 70% от принудително напусналите дома си хора и все по-голям дял от хората, живеещи в крайна бедност и изправени пред климатични рискове, отбелязва IRC.

Судан, който не беше включен миналата година, оглави класацията, тъй като мащабни градски военни действия срещат "минимално международно внимание", отбелязва организацията. Палестинската територия в Газа влиза в 2024 г. като най-смъртоносното място в света за цивилното население.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС