Здравната каса пое разходите за самоубийството на италианка

Жената е страдала от прогресивно влошаваща се множествена склероза

13.12.2023 | 17:46 Редактор: Деси Николова
Здравната каса пое разходите за самоубийството на италианка

За пръв път в Италия гражданка се подложи на асистирано самоубийство с помощта на Националната здравна система. 

Това стана в град Триест, където жена на 55 години се самоуби в спалнята в дома си. Тя успя да го направи, след като медик от местните здравни служби предостави в апартамента ѝ необходимото лекарство. 

Тя го взела сама и без чужда помощ, за да постави край на живота си. Самоубийството е било изцяло за сметка на местната здравна каса. Италианката страдала от прогресивно влошаваща се множествена склероза. Зависела непрекъснато от всякакви видове поддръжка за живота си, в това число и за дишането си. Жената поискала достъп до асистирано самоубийство от държавата още преди година. 

През ноември здравните служби на Триест изпълнили волята ѝ. Това съобщи пред медиите асоциацията "Лука Кошони", според която болната починала на 28 ноември. От години асоциацията се бори за правото на всеки индивид да избира как да умре.

"Днес съм свободна. Би било истинско мъчение, ако нямах свободата да избирам", написала пациентката, преди да умре. Тя се възползвала от това свое право според известната като "присъдата Капато-Антониани" на Върховния съд от 2019 г. Тя позволява асистирано самоубийство с помощта на държавното здравеопазване в случаите, когато пациентът се държи жив единствено с помощта на медицински апарати, и ако заболяването му е необратимо, информира "24 часа".

Снимка: Pixabay