Очите на 4 в ресторанти и таверни в Гърция - да не ви измамят

От Съюза на потребителските работници с конкретни съвети към клиентите

13.12.2023 | 15:39 Редактор: Елеонора Танева
Очите на 4 в ресторанти и таверни в Гърция - да не ви измамят

Бъдете внимателни, когато поръчвате в таверни и ресторанти в Гърция, съветва Съюзът на потребителските работници на Гърция.

В съобщение по повод публикации за незаконни практики на ресторанти и заведения за обществено хранене, от Съюза припомнят разпоредбите на законодателството относно правилата за трафик и търговия с продукти и предоставяне на услуги, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

По-специално, както е подчертано в съответното съобщение, указанията, които трябва да бъдат посочени в ценоразписите на заведенията за обществено хранене, са:

Съставките и тяхното използване  "Замразени", според случая "Предварително сварени" или "Предварително пържени", според случая "P.O.P. продукт" (Защитено наименование за произход) или "продукт със ЗГУ" (Защитено географско указание), изключително за продуктите, които официално принадлежат към тези категории. Забранено е използването на термина "P.O.P.", "P.G.E", ако наличните продукти не са такива.

При предварително опаковани напитки (бира, вино, алкохолни напитки, безалкохолни напитки, сокове, газирани напитки, газирани води) по-конкретното наименование на вида, под който се предлага на пазара (етикет) и обемът на съдържанието на всяка предварителна опаковка в ml също са посочени. По-специално, за вина и алкохолни напитки, които се предлагат на потребителите, без да се вижда предварителната им опаковка, страната на произход и техният производител или бутилиращ, трябва да бъдат посочени, както е на етикетана въпросните вина или алкохолни напитки.

За салати от всякакъв вид е посочено името на всяка салата, както е определено от магазина, и основните ѝ съставки.

При нарушение дирекциите по регионално развитие на страната 
налагат административно наказание глоба:

1. При липса на индикации 500 евро за брой.
2. За подвеждащо-неточно описание на продукта - 3000 евро за брой.