България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коледа и Нова година в България и Гърция: Сходства и разлики в обичаите (ВИДЕО)

Дядо Коледа в съседката ни се нарича Свети Василий

12.12.2023 | 07:44 Редактор: Искра Ангелова

България и Гърция имат сходни традиции. Южната ни съседка има много и различни обичаи при посрещането на Коледа и Нова година, които са тясно свързани с религията.

Елхата се украсява задължително на 24 декември и се разваля след дванадесетия ден след нашия Йордановден, или техния Фота. На Бъдни вечер вечерята е сходна с българската. Приготвя се обреден хляб с оформен отгоре кръст, сервират се ошав, боб, сладки и други. Слагат се и гръцки коледни сладки курабийки, меломакарона и диплес, на който основата му е мед. В последните години масово на трапезата навлиза и коледната пуйка.

Дядо Коледа в Гърция се нарича Свети Василий, който е и любимият светия на гръцките деца. А коледната елха си съперничи с коледно корабче, тъй като Гърция е страна със силни традиции в корабоплаването. Декоративното корабче се прави от дърво или хартия и се украсява с разноцветни лампички.

Друго хубаво нещо в Гърция, което допринася за прекрасно празнично настроение, са децата, които обикалят с дрънчащите си триъгълничета и пеят коледни песни. Можете да ги срещнете навсякъде - по улиците, в градския транспорт, в магазините. Традиционно в Гърция празничните песни, наречени каланда, се изпълняват три пъти - веднъж за Коледа, втори път за посрещането на Нова година и трети път на Богоявление.

Въпреки че Коледа е главният празник за съседите ни, Нова година също е обвързана с обичаи. Една от традициите, които се спазват и до днес: точно в полунощ главата на семейството излиза на двора и чупи в стената нар. Ако зърната на нара се разпръснат, това означава, че семейството ще живее щастливо през новата година.

В Гърция нямат обичай да приготвят баница с късмети. Вместо това приготвят традиционната василопита - пита, наречена по името на  Св. Василис, който с идването си на първи януари влиза в ролята на гръцкия Дядо Коледа и носи подаръците на малки и големи. Василопитата обаче няма вкус на питка, такава каквато си я представяме ние, българите. По-скоро става въпрос за козуначен кекс с канела и стафиди, върху която обикновено се оформят думите Χρόνια πολλά (За много години) или  Καλή Χρονιά (Щастлива година).

Вижте повече в репортажа на Силвия Станчева.

Снимка: БГНЕС / Архив