Глобалното затопляне застрашава китовете и делфините, все по-често ги намират мъртви

Много животни вече не отиват към по-топлите води, за да се чифтосват

12.12.2023 | 11:18 Редактор: Искра Ангелова
Глобалното затопляне застрашава китовете и делфините, все по-често ги намират мъртви

Последиците от климатичните промени все повече застрашават китовете и делфините, се казва в нов доклад, цитиран от ДПА. Неправителствената организация "Опазване на китовете и делфините" публикува документа по повод конференцията за климата КОП 28, която се провежда в Дубай.

В него се предупреждава, че затоплянето на океаните оказва драматично въздействие върху голям брой от видовете, а местообитанията им се променят толкова бързо, че животните започват да се конкурират или дори да се борят помежду си.

Повишаването на температурите е довело до увеличаване на цъфтежа на водораслите, които отделят токсини. От организацията казват, че все по-често те са откривани при мъртви китове и делфини. Освен това токсините могат да забавят реакциите на животните, което ги излага на по-големи рискове, като например сблъсък с кораби.

"Внезапната масова смъртност най-вероятно се дължи на цъфтежа на водораслите", се казва в доклада, цитиран от ДПА.

Според него през 2015 г. в Чили са загинали най-малко 343 беззъби кита, като при повече от две трети са открити изключително високи концентрации на парализиращи токсини. Проблем е и намаляването на крила (разред скаридоподобен зоопланктон, образуващ големи ята, бел. ред) - един от най-важните източници на храна за тези бозайници, посочват от организацията. Той намалява заради промишления риболов и по-високите температури на водата.

Недостигът на храна означава, че морските бозайници могат да складират по-малко мазнини и вече нямат достатъчно енергия за сезонните си миграции. Наблюдава се също така, че много животни вече не отиват към по-топлите води, за да се чифтосват. Резултатът: по-малко млади животни.

Създаването на защитени зони е от особено значение за животните, както и постигане на целите, очертани в Парижкото споразумение от 2015 г. - ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалния период, ако това е възможно.

Правителствата и индустрията трябва да забранят унищожителните риболовни практики, се призовава в доклада. Авторите смятат, че трябва да се въведат ограничения за улова и алтернативни риболовни съоръжения, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Снимка: БГНЕС