"Стърчат котки и обувки": Алпите се топят, показват се тела на изчезнали алпинисти

Откриха тялото на германец, изчезнал под връх Матерхорн през 1986 година

30.07.2023 | 06:50 Редактор: Искра Ангелова

Човешки останки, намерени на ледник близо до известния Матерхорн в Швейцария, са потвърдени като тялото на германски алпинист, изчезнал от 1986 г. Тялото е било открито по-рано този месец от алпинисти. Докато пресичали ледника Теодул над Цермат, те забелязали туристически обувки и котки, които се подавали над леда, пояснява BBC.

ДНК анализът потвърдил, че тялото е на германски алпинист, изчезнал преди 37 години. Тогава голяма издирвателна и спасителна операция не успяла да открие и следа от него.

Полицията отказва да даде името на алпиниста, но сподели, че той е бил на 38 години, когато е изчезнал по време на преход.

Ледникът Теодул, подобно на останалите ледници в Алпите, се топи през последните няколко години. Той е част от известния целогодишен ски регион на Цермат, който е най-високият в Европа. Алпийските ледени полета са особено чувствителни към глобалното затопляне. До 80-те години на миналия век Теодул все още беше свързан със своя съсед - ледника Горнер, но двата сега са разделени.

Почти всяко лято топящият се лед разкрива нещо или някой, изгубен от десетилетия. Миналата година останките от самолет, разбил се през 1968 г., излязоха от ледника Алеч.

През 2014 г. тялото на изчезналия британски алпинист Джонатан Конвил беше открито от пилот на хеликоптер, който забелязва нещо необичайно, докато доставя провизии до планинско убежище на Матерхорн - най-известния връх в Швейцария.

Година по-късно телата на двама японски алпинисти бяха открити на ръба на ледника Матерхорн. Те са изчезнали в снежна буря през 1970 г.

Миналата година топящият се лед дори промени границата между Швейцария и Италия. Първоначално границата е била определена на дренажния водораздел - точката, където стопената вода се стича към едната или другата страна.

Топящият се ледник променя и позицията на дренажния раздел и така известната италианска планинска хижа Rifugio Guide del Cervino. Тя е изключително обичана от скиори и туристи, но сега технически е в Швейцария, като се водят деликатни преговори между швейцарското и италианското правителство, за да се реши как да се преначертае границата.

Алпийските ледници са ключови за околната среда на Европа - снегът, който съхраняват, пълни европейски реки като Рейн и Дунав, осигурявайки вода за посевите или за охлаждане на атомни електроцентрали. И тази, и миналата година нивата на водата в Рейн на моменти бяха твърде ниски за товарните баржи, които превозват доставки от Холандия през Германия до Швейцария.

Разтопената вода също охлажда реките. Без охлаждащ ефект - водата става твърде топла и рибата умира.

Почти точно преди година швейцарските експерти по ледниците бяха шокирани от степента на отстъпление на леда. Ледниците са загубили половината от обема си от 1931 г. насам, много по-бързо свиване, отколкото са прогнозирали учените. С тази скорост почти всички алпийски ледници ще изчезнат до края на този век. Но това беше миналото лято. През 2023 г. Швейцария имаше един от най-горещите и сухи юни. Първите три седмици на юли са най-горещите в света, регистрирани някога. През август и септември експертите по ледниците отново ще измерват леда и се опасяват какво ще намерят.

Снимка: SWISS POLICE/CANTON VALAIS