За да не бъдат излъгани: Във Финландия учат медийна грамотност още в детската градина

Има много безплатни инструменти, с които можем лесно да проверим дадено съдържание

10.12.2023 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

Образователната система на Финландия е водеща в света. Резултатите, които тя постига, отреждат първото място на скандинавската страна във всички класации за образование. Целта, освен знания, е да се развиват и конкретни умения. Обучението по медийна грамотност например, започва още от 60-те години на миналия век, а днес това образование стартира още от детската градина. 

Никой не е твърде млад, за да развива медийната си грамотност, казва Саара Салома от държавния аудиовизуален институт "Кави" в Хелзинки. С най-малките обучението преминава чрез игри, които да развиват критичното им мислене от най-ранна възраст. 

"На първо място е децата да разберат, че има различни видове медии – на едни можем да се доверим повече, отколкото на други. Но ние трябва да бъдем критични към всичко, което виждаме и чуваме. С по-големите ученици можем да разговаряме, че има хора, които произвеждат фалшиви новини и причините да го правят. Един от най-добрите начини да обучаваме децата е да им покажем разликите между източниците на информация, и да разговаряме за това, което прави една медия достоверна. След това можем да разговаряме, че има новини, които изглеждат истински, но, не са, защото, например, целят да създадат силни чувства у нас, но не са базирани на истински факти", сподели Сара Салома.

Заплахите в дигиталното пространство са важна тема за финландците. Обученията по медийна грамотност засягат всички нива в образованието.

Университетът "Лауреа" разработва паневроепйски проект срещу хибридните заплахи. В него участват 25 организации от Европейския съюз, неправителствени организации и медии.

"Изкуственият интелект ни помага, разбира се, но също така може да е голяма заплаха. Той подкрепя анализаторите на голямото съдържание в мрежата, използва се, за да очертае кои са големите промени и нагласи в обществата. Може обаче с него да се разбият пароли и да се достигне до секретна информация", предупреждава Пави Матийя - университет "Лауреа".

Експертите обясняват, че има много инструменти, които са публични и безплатни, и с тях можем лесно да проверим дадено съдържание.

Доверието в медиите е много високо във Финландия. 

"Можеш да изградиш доверието, като дадеш възможност на всеки. Във Финландия вярваме, че няма значение от какво семейство си, какъв е икономическият ти статус, или изобщо какво минало имаш. Ти си личност, имаш правото да се образоваш, и това трябва да е безплатно. И дори и да си на дъното, ако си умен, ти получаваш възможността да се издигнеш чрез образованието. И това най-вероятно е и тайната на доверието", обясни журналистът от "Медиапули" Сузане Ахонен.

Резултатът е едно общество, в което разпространението на фалшива информация и пропаганда е далеч по-трудно.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.