Мария Габриел присъедини България към Европейския център за противодействие на хибридните заплахи

Министърът на външните работи беше на официална церемония в Хелзинки

12.09.2023 | 22:17 Редактор: Михаела Кирилова
Мария Габриел присъедини България към Европейския център за противодействие на хибридните заплахи

България официално е страна участник в Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи. Това стана на официална церемония в Хелзинки, Финландия, на която вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и Тейя Тийликайнен, директор на Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи подписаха меморандум.

"Днес повече от всякога имаме нужда да противодействаме на хибридните атаки. Това означава достъп до добри практики, информация, съвместни обучения, практическа насоченост, изпреварващи действия - това ни дава Европейският център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи. Благодаря на нашите партньори от ЕС и НАТО за възможностите, които се откриват пред страната ни", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

По време на разговорите бяха откроени основни параметри от дейността на центъра - борбата с дезинформацията, симулационните учения, стратегическите региони, към които се насочва вниманието с цел много по-ясен и детайлен анализ на хибридните атаки. В тази връзка вицепремиерът Мария Габриел подчерта приноса, който очаква да има България по отношение на стратегическото значение на Черно море и морските хибридни атаки.

Снимка: Пресцентър/Министерство на външните работи